cc het bolwerk lanceert programma 2024-2025 en start ticketverkoop op 15/06/24

31 mei 2024

Een glimlach op jouw gezicht toveren … Daar gaat cc Het Bolwerk voor met zijn cultuuraanbod 2024-2025! Het centrum heeft zijn jaarprogramma online gepubliceerd en alle ticketkopers van het huidige seizoen een jaarbrochure toegestuurd. Deze zal begin juni in de bus vallen. De online ticketverkoop start op zaterdag 15 juni om 09 uur voor de abonnementen en om 14 uur voor de losse tickets.

Enkele nieuwigheden dit seizoen

Nieuw dit seizoen is dat het cultuurcentrum voortaan de maandagavondfilm om 20 uur programmeert in plaats van 20.30 uur. Daarnaast blijft het centrum familiefilms aanbieden om 15 uur en programmeert het af en toe matinee-films om 14.30 uur. Deze films worden per kwartaal geselecteerd om steeds zo actueel mogelijke prenten te kunnen aanbieden en starten weer vanaf maandag 23 september.

Vilvoorde heeft zich aangesloten bij de UiTPAS Noordrand, dé spaar- en voordeelkaart voor vrije tijd en dus ook voor cultuur. Pashouders kunnen punten sparen bij iedere voorstelling, punten inruilen voor leuke cadeaus en kortingen, of extra korting genieten als ze een UiTPAS Noordrand met kortingstarief hebben.

Het cultuurcentrum organiseert dit seizoen de eerste editie van het Bolwerk-Buskerfestival, een muzikale wandeling doorheen het cc. De bezoekers trekken in kleine groepen op ontdekking doorheen de infrastructuur. Her en der spelen muzikanten uit de Rootstown-stal een akoestische set. Ze luisteren naar Steve Leon & Mila Francis, Go! Go!! Durango!!!, Everyone is Guilty en Johann Wannyn. Bij elke tussenstop worden hapjes en/of drankjes aangeboden. De avond wordt afgesloten op het hoofdpodium in de schouwburg met het true Western Swing combo Hadacol Tremblers, een Antwerps combo dat je meeneemt naar de danszalen van Texas in de jaren dertig en veertig.

Seizoen 2024-2025, enkele hoogtepunten

Het cultuurcentrum zal op zaterdag 21 september het cultuurseizoen 2024-2025 openen met de première van ‘Bruce Springsteen 75 – Een Eerbetoon’ door Patrick Riguelle, Guy Swinnen, Tom Vanstiphout & band. Zij brengen een warm eerbetoon aan de legende twee dagen voordat “The Boss” himself 75 wordt.

Ook tijdens het vervolg van het seizoen is er weer aandacht voor zowel nationale als internationale muziek met onder meer de solo van John Watts als Fischer-Z. Andere namen die zonder twijfel een belletje doen rinkelen zijn zoal Marble Sounds, Isbells, Chantal Acda, Venus in Flames, Novastar, Stef Bos, Noordkaap, Tourist Le MC of Het Zesde Metaal.

Het cultuurcentrum heeft een traditie voor muziek uit alle hoeken van de wereld en biedt ook dit jaar weer een aanbod van www-concerten die voorafgegaan kunnen worden door een www-maaltijd uit dezelfde cultuur. Je bent welkom voor 7 www-concerten waaronder dat van Erini. Ruim 1 miljoen mensen ontdekten haar stem tijdens haar drie jaar durende tournee met Cirque du Soleil. Een geluid dat wordt gekenmerkt door ornamenten uit de Grieks-Anatolische muziektraditie gecombineerd met contrasterende genres zoals jazz, pop en klassieke muziek.

In een seizoen waar de lach centraal staat, kan humor niet ontbreken. Tien comedians zullen elk op hun eigen unieke manier hier een invulling aan geven. Naast gevestigde waarden zoals Sven De Leijer, Kamal Kharmach of Amelie Albrecht, ben je ook welkom om nieuwere namen te ontdekken zoals  Hans Cools, dé rijzende naam binnen de Vlaamse comedy. Of Soundos El Ahmadi, comedian, actrice, covergirl, tafeldame en luis in de pels van racisten en populisten. Je kon haar ontdekken tijdens ‘De Slimste Mens ter Wereld’ waar ook Jeroen Leenders zeker niet onopgemerkt bleef.

De eigenzinnige, wervelende ‘Schërzo’ van Släpsticks zal zowel muziek als lach combineren. Zelf omschrijven ze hun voorstelling als Where Chaplin meets Tchaikovsky. Je krijgt er een hilarische kijk op klassieke muziek en niets is wat het lijkt. Op een onnavolgbare wijze (be)speelt het vijftal de grote klassiekers en eert het en passant comedyhelden als Victor Borge, Mini & Maxi, Danny Kaye en Charlie Chaplin.

En er is klassieke muziek: drie aperitiefconcerten op zondag om 11u00 in de karaktervolle feestzaal van het stadhuis waar je kan genieten van een verrassend muzikaal programma. Een mix van zowel gekend werk als ook onbekende parels waarna het centrum je telkens trakteert op een aperitief.

Ontdek online het uitgebreide en gevarieerde aanbod aan theater en noteer alvast Frank Focketyn & Sien Eggers die met ‘Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir’ het vierde luik brengen in de theaterreeks rond grote filosofen van theatermaker Stefaan van Brabandt. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Heel wat voorstellingen worden voorafgegaan door een gratis inleiding door het gezelschap waardoor je bijkomend inzicht krijgt in het stuk.

En er is meer. Dé wetenschapsshow die je moet gezien hebben om het afgelopen jaar helemaal te begrijpen is die van wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. Zij blikt in haar gloednieuwe show terug op het belangrijkste wetenschaps- en technologienieuws van het voorbije jaar. Na drie bejubelde shows staat ‘Missie 2024’ klaar om je te verbazen, maar zeker ook te doen lachen.

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt natuurlijk ook voor cultuur. Daarom organiseert het cultuurcentrum maandelijks een familievoorstelling waar groot én klein van weten te snoepen! Een greep uit het aanbod: De Spiegel brengt verwondering en bekoring voor de allerkleinsten, al vanaf 9 maand. De immer goedlachse Kapitein Winokio viert in januari zijn 20ste verjaardag, wat voor extra feest zal zorgen. Sprookjes Enzo brengt met ‘Piccolo’ opnieuw een magisch sprookje. En Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) gaat aan de slag met zijn onuitputtelijke liedjesbron terwijl Kim Duchateau op elk lied een originele tekening maakt.

Iets oudere kinderen verwelkomt het cultuurcentrum op zaterdagavond. Vanuit een fascinatie voor fake news en deepfake gaat cie Barbarie de strijd aan tegen de leugen. Met ‘Alles is niet perfect’ ontsnapt theatermaker Mokhallad Rasem onder de vleugels van hetpaleis aan de tirannie van de perfectie. Drie circusvoorstellingen belichten telkens een ander aspect van de brede circuswereld: acrobatie, clownerie, koord … steeds een andere creatieve en unieke manier om het verhaal te vertellen.

De familievoorstellingen worden extra omkaderd met animatie zoals circusinitiatie, Kinderkost knutselactiviteiten, kindvriendelijke foyer vol speelgoed … Het centrum maakt van iedere voorstelling een ware beleving. En biedt kinderen en hun vriendjes zelfs de kans om hun verjaardag samen te vieren.

Namiddagvoorstellingen vinden plaats op dinsdag of zondag. Dinsdagnamiddag staat voor een knipoog naar weleer. Gezellige muzikale namiddagen met koffie en gebak tijdens de pauze. Verschillende artiesten, verschillende stijlen maar één constante: deuntjes uit het verleden die iedereen herkent. Zo gaat Laura Lynn aan de slag met hits uit tienerklanken, brengt Riet liedjes van Liesbeth Lizt, katapulteren The Chachas je naar de jaren 70, steekt Zsa Zsa Zsu hits van weleer in een retroswingjasje en haalt Gunther Neefs zijn beste soulstem naar boven.

Op zondagnamiddag voeren Stan van Samang en Barbara Dex je mee doorheen de liedjes uit hun hele carrière. En kan je lachen met komedies van Sven De Ridder Company en het Brussels Volkstejoêter. Er bestaat geen twijfel dat heel wat verwondering te zien zal zijn op de gezichten van de toeschouwers tijdens ‘Glorious Bodies’ van Circumstances, een speelse dans/acrobatievoorstelling door al iets oudere acrobaten met een klassiek circusverleden.

Naast dit vrij toegankelijk aanbod, organiseert het cultuurcentrum meer dan 60 schoolvoorstellingen voor kleuters tot secundair, theater, circus, muziek en film. Op deze manier vinden meer dan 9000 leerlingen de weg naar de schouwburg van cc Het Bolwerk.  

Schepen van cultuur Moad El Boudaati is ook blij: “De programmatoren van het cultuurcentrum hebben opnieuw een gevarieerd en aantrekkelijk aanbod samengesteld voor seizoen 2024-2025. Er worden ruim 100 voorstellingen aangeboden met (wereld)muziek, humor, circustheater, theater en zoveel meer. De jaarbrochures en website sprankelen van plezier en zijn aantrekkelijk voor iedereen. Daarnaast biedt het centrum ook alle Vilvoordse scholen een laagdrempelig en divers aanbod aan schoolvoorstellingen. Door de kinderen van cultuur te laten proeven, kunnen we drempels verlagen en jongeren verwelkomen.”

Consulteer het cultuurprogramma 2024-2025 op www.hetbolwerk.be waar brochures of jaarkrantjes aangevraagd kunnen worden. Volg nieuws over het centrum via het Facebook of Instagram. 

Fotografie: Dirk Speltincx