Graffiti-kunstenaar Nihan aan de slag in Vilvoordse cultuurscholen

19 juni 2023

Graffiti-project in SBS De Doening één van de 10 Vilvoordse scholen ‘met een hart voor cultuur’ 

10 Vilvoordse basisscholen schreven al hun klassen in voor tenminste één schoolvoorstelling 2022/2023 in cc Het Bolwerk. Als ‘school met een hart voor cultuur’ werden ze gecertificeerd en beloond met een gadget. Maar er is meer. Momenteel wordt het derde luik van dit cultuurschool-traject gerealiseerd: een participatief graffiti-project op school.

Vandaag vond dit plaats in SBS De Doening waar graffitikunstenaar Nihan Yilmaz naar het ontwerp van leerling Nina (4de leerjaar) haar tekening reconstrueert in aanwezigheid van schepen van onderwijs Jo De Ro en schepen van cultuur Moad El Boudaati. Zij onderschrijven het belang van cultuur via school in de ontplooiing van onze jongeren. En de rol van schoolvoorstellingen om hen te laten proeven van live cultuur en podiumkunsten. 

Dit project wordt uitgewerkt in samenwerking met Trill vzw in de verschillende Vilvoordse cultuurscholen. De voorbije weken werd er een oproep gedaan naar de leerlingen van de hogere klassen van de basisschool om een ontwerp te maken. Elke school was vrij om te bepalen hoe het winnende ontwerp gekozen werd.

Dit ontwerp wordt verder uitgewerkt door graffiti-kunstenaar Nihan Yilmaz. De tekeningen worden in de loop van juni in de meeste scholen op houten panelen gerealiseerd. Door de werken op een drager te zetten, blijven ze verplaatsbaar, wat voor de meeste scholen handig en flexibeler is.

Directeur Paul Peerlings van SBS De Doening vertelt dat er een mooie centrale plek uitkozen zal worden voor dit graffiti-werk, waarschijnlijk in de trappenhal. Hij vindt het leuk dat zijn leerlingen  met veel interesse de creatie van het werk live kunnen bijwonen. Nina van haar kant is zeer fier dat haar werk gekozen worden. Zij houdt van bloemen, kleur en het leven. Dit kleurrijke werk dat nog in volle ontwikkeling is, zal zonder enige twijfel extra vrolijkheid in de gebouwen brengen.  

In de loop van de dag publiceren we het afgewerkte werk en de volgende weken zullen ook de andere werken in de andere cultuurscholen hier getoond worden.