zo 14 apr
16u00

cc Het Bolwerk - schouwburg

Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde

€ 18.00
+- 1u30

Amsterdams Andalusisch Orkest

The Greatest hits – Hamid Bouchnak ft. Amsterdams Andalusisch Orkest

Amsterdams Andalusisch Orkest

The Greatest hits – Hamid Bouchnak ft. Amsterdams Andalusisch Orkest

Dit concert vindt plaats in de aanloop van de verbroedering van Vilvoorde met de Marokkaanse kuststad Al Hoceima in juni 2024. Het concert wordt voorafgegaan door verschillende activiteiten in de foyer vanaf 15u00 in samenwerking met o.a. Alamia, Alif-lam en Al Minara. 

 

Hamid Bouchnak

Hamid Bouchnak, een veelzijdige en gepassioneerde Marokkaanse Rai artiest, heeft een indrukwekkende carrière achter de rug die zijn stempel heeft gedrukt op zowel de nationale als internationale muziekscene met bekende hits als 'Al Kass Hlou', 'Allez Allez', 'Omri' en 'Moussem'. 

Wonderkind Hamid trad al op zesjarige leeftijd op met zijn broers met de groep Les Frères Bouchnak. Hun vader Benyounès, bekend als Afandi, was een beroemde muzikant in de wereld van de Arabo-Andalusische muziek. Hij bracht zijn kinderen de liefde voor de gharnati-stijl bij. In 1983 namen Omar, Mohamed en Hamid hun eerste cassette op. 

Hamid over die tijd: "We waren de eersten die Marokkaanse muziek elektrificeerden”. Vanaf dat moment werden ze sterren die veel gevraagd werden in Marokko, de Arabische wereld en Europa. Vooral in Nederland hebben ze veel bewonderaars. 

Hamid schreef enkele van de belangrijkste nummers voor de groep. Na het uiteenvallen van Les Frères Bouchnak zette Hamid zijn solocarrière voort. In 1998 maakte hij naam met een nummer dat een stadionhit werd, 'Allez Allez', ter ere van het Marokkaanse voetbalteam. Hij trad op verschillende Europese podia op en bij bekende Marokkaanse festivals zoals het Mawazine Festival, het Essaouira Gnawa Festival en het Festival des Musiques Sacrées van Fès.

Hamid Bouchnak is sinds 2013 gevestigd in Marrakech, waar hij zijn ervaring op artistiek gebied overbrengt op jonge artiesten. Zijn jongste album, 'Taj Taj', uitgebracht in juni 2023, drukt een groot respect uit aan de mensen uit zijn kindertijd. Het is een ode aan de nostalgie, vol rijke klanken en ritmes. 

Na 6 jaar afwezigheid keert hij weer terug naar Europa. Samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest neemt hij je mee op een muzikale reis die je meevoert langs zijn hoogtepunten van toen en nu. Een diepgaande muzikale connectie en opzwepend samenspel die je weten te betoveren en ontroeren.

Amsterdams Andalusisch Orkest

Het Amsterdams Andalusisch Orkest is in 2011 opgericht met als doel het Andalusisch erfgoed op het gebied van kunst en cultuur te verbinden met het heden. Het Orkest, speelt op internationaal niveau verschillende muziekvormen uit een gebied dat zich uitstrekt van Granada tot Bagdad, uit diverse tijdsperioden en stijlen. Het richt zich op de verbinding tussen het historische Andalusië en de betekenis voor onze wereld vandaag.

Het orkest bestaat in volle bezetting uit 20 leden uit binnen- en buitenland. Niet alleen houden zij samen het traditionele Arabo-Andalusische repertoire levend, maar ook spelen zij improvisatiemuziek uit de Arabische wereld en volksmuziek uit de Maghreb. In de loop der jaren werkte het orkest samen met gerenommeerde musici uit allerlei genres, van Arabisch (Marcel Khalife en Sami Yusuf) tot jazz (Metropole Orkest) en flamenco (Estrella Morente). Naast deze repertoires zet het AAO zich ook in voor muzikale verdieping en staat we ook met andere Andalusisch georiënteerde genres op het podium, zoals de Malhoun. Naast de Andalusisch repertoires specialiseert het AAO zich ook op de Oosterse sharqi muziek.

Albums

  • 2017 Andalusian Echoes i.s.m. Abir el Abed
  • 2018 Ziel | Rouh
  • 2020 Mystic Mirrors i.s.m. Salah Edinne Mesbah