zo 18 feb
20u30

cc Het Bolwerk - schouwburg

Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde

€ 35.00
+- 1u30

Isabelle Beernaert

La Dame en Noir

Isabelle Beernaert

La Dame en Noir

Uit de creatieve geest van Isabelle Beernaert verschijnt een nieuw personage ten tonele. La Dame en Noir. Een totaalspektakel met dans op de voorgrond.

LA DAME EN NOIR

Een karaktervol krachtig totaalspektakel met live percussie ‘de hartslag van de aarde‘. Dans, zang, spoken word, muziek, en visuals smelten samen tot een resonerende ervaring. 

De klanken van sjamanistische drums, Indiaanse-, Noord-Afrikaanse-, Hebreeuwse-, Arabische- en Iberische muziek nemen je mee op een reis door alle windrichtingen, en culturen.

Isabelle Beernaert heeft opgemerkt dat in al haar creaties sinds het begin van haar danscarrière een mysterieus vrouwelijk archetypisch karakter ten tonele verschijnt, gehuld in het zwart. In zwart zijn alle kleuren aanwezig. Het zwarte absorbeert. Zwart is de kleur van de rust, stilte en duisternis die nodig is om een zaad te doen ontkiemen. Een kind in de baarmoeder verkeert in het donker. Voordat de lente komt, is er de winter. Zwart is zwanger van licht. 

Het besef dat er altijd al een aanwezigheid was van iets essentieels die ze dieper aan het onderzoeken is : ‘de donkere moeder‘.

DE DONKERE MOEDER

De oude gestalte van de Donkere Moeder maakt momenteel wereldwijd haar terugkeer in ons bewustzijn. Hiermee luidt ze het einde van een tijdperk in, dat tegelijkertijd een nieuw begin symboliseert. Het is een periode van spirituele evolutie waarin de mens zich meer bewust wordt van de energetische verbondenheid met Moeder Aarde.

De Donkere Moeder vertegenwoordigt de diepe, donkere schoot van het kosmische begin, waarin Donker en Licht in harmonie samensmelten, zowel op collectief als individueel niveau.

Ze is in de eerste plaats de Moeder van de bezielde Donkere Aarde. De Donkere Moeder toont zich in de Zwarte Venus uit de oertijd, in de Zwarte Oermoeder Mari van de Basken, in de Zwarte Moedergodin Ana van de Kelten, in de Oosterse Zwarte Godinnen als Isis, Artemis, Kybele.

Mensen doen alles, hoe absurd ook, om hun eigen ziel niet onder ogen te hoeven zien. Men wordt niet verlicht door zich figuren van licht voor te stellen, maar door de duisternis bewust te maken.
Carl Jung, Psychology & Alchemy