vr 09 feb
13u30
vr 09 feb
20u00

cc Het Bolwerk - schouwburg

Bolwerkstraat 17
1800 Vilvoorde

€ 7.00
+- 1u10

Theater van A tot Z

Dag Vreemde Man - première

Theater van A tot Z

Dag Vreemde Man - première

Een groep mensen van verschillende leeftijden en achtergronden neemt ons mee op reis door de wereld van de Nederlandstalige muziek en door hun eigen levens. De acteurs hebben allemaal een andere moedertaal of culturele origine. De combinatie van hun levensverhalen en vierstemmig gezongen liedjes geeft iedereen een warm gevoel.
Ontroering en ambiance verzekerd!

In 2015-2016 bracht een groep anderstalige nieuwkomers de theaterproductie 'Gelukkig zijn'. De voorstelling speelde meer dan 60 keer in het hele land en was te zien op de Gentse Feesten en Boterhammen In Het Park in Brussel. Na de tournee zetten de acteurs-zangers hun optreden verder in het koor Koruso en startte de Ancienne Belgique samen met Theater van A tot Z maandelijkse meezingsessies op waar anderstaligen gratis Nederlands kunnen oefenen.

Door het grote succes en de vraag naar meer, brengt Theater van A tot Z nu een nieuwe muzikale voorstelling met anderstaligen die Nederlands leren: 'Dag vreemde man', opnieuw genoemd naar een lied van Ann Christy.

in de pers

Theater van A-Z, Dag Vreemde Man (c) Ilse Fimmers
Theater van A-Z, Dag Vreemde Man (c) Ilse Fimmers

PERSBERICHT I Anderstalige zangers brengen single uit met Jef Neve en gaan op tournee

Op vrijdag 9 februari gaat DAG VREEMDE MAN in première in CC Het Bolwerk in Vilvoorde. DAG VREEMDE MAN is een grootse muzikale theaterproductie waarin een koor van anderstalige nieuwkomers bekende Nederlandstalige liedjes zingt. Om hun tournee te promoten namen ze een videoclip op van hun cover ‘Gelukkig zijn’ van Raymond van het Groenewoud, met Jef Neve aan de piano.

Sinds begin september 2023 repeteert een groep van zo’n 20 anderstaligen voor de voorstelling DAG VREEMDE MAN. Ze komen uit alle windstreken. Naast bijvoorbeeld vluchtelingen uit Oekraïene en Palestina zijn er ook expats en migranten bij uit Hongarije, Roemenië, Congo, Kameroen, Mexico, Colombia, Kazachstan en Taiwan. En niet te vergeten: enkele Franstalige Belgen. Ze hebben niet allemaal podiumervaring, maar wel veel talent. De deelnemers werden gekozen na een auditie waar 160 mensen zich voor hadden ingeschreven. De enige voorwaarde was: Nederlands is niet je moedertaal. Wie geselecteerd werd, kreeg maandenlang uitspraakles, zangles, acteerles en dansles. 

Positieve boodschap

De anderstalige acteurs zingen als vierstemmig koor bekende Nederlandstalige liedjes. Tussen de nummers door geven ze ons een inkijkje in hun leven. Initiatiefnemer is regisseur Peter Schoenaerts, die bijna tien jaar geleden met veel succes een soortgelijke productie op poten zette: GELUKKIG ZIJN.
Die speelde toen 63 keer in het hele land. Net als toen werkt hij in tandem samen met Andy Dhondt, die het koor begeleidt. Dhont is naast dirigent ook saxofonist, pianist en directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord Dans Zottegem.

Peter Schoenaerts: “Met dit project willen we een boodschap van diversiteit en positiviteit uitdragen. Het brengt mensen met zoveel verschillende achtergronden bij elkaar. Het mooie is dat veel nieuwkomers die Nederlands leren dankzij DAG VREEMDE MAN voor het eerst naar het theater zullen gaan. En daar zullen ook veel Vlamingen zitten, die gewoon voor de Nederlandstalige muziek komen. En ‘onze’ klassiekers horen zingen door mensen die overal vandaan komen, dat vind ik best ontroerend.” Dat de intensieve voorbereidingen lonen, vertaalt zich ook in het aantal optredens. De komende maanden zal ‘Theater van A tot Z’ DAG VREEMDE MAN een dertigtal keer opvoeren. Grote zalen als 30 CC in Leuven, de Arenberg in Antwerpen en de stadsschouwburg in Brugge zien de kaartjes de
deur uit vliegen. Verscheidene zalen zijn al uitverkocht, terwijl de première nog moet plaatsvinden.

Bekende muzikanten

De liedjes die Schoenaerts en Dhondt voor dit project kozen zijn heel uiteenlopend, van klassiekers als ‘Dag vreemde man’ (Ann Christy) en ‘Ik mis je zo’ (Will Tura), tot recente liedjes als ‘Nu wij niet meer praten’ (Jaap Reesema en Pommelien Thijs) en ‘Zoutelande’ (BlØF en Geike Arnaert). Om de deelnemers voldoende houvast te geven op het podium werd ervoor gekozen om niet met livemuziek te werken, maar de muziek op te nemen. Daarvoor werden een aantal topmuzikanten ingeschakeld, bekend van o.a. Walrus, Yevgueni en Hooverphonic: Geert Noppe, Pieter Peirsman, Arnout Hellofs en Maarten Van Mieghem. 

Wellicht de bekendste naam die aan dit project meewerkte is Jef Neve. Hij speelde de piano op de cover 'Gelukkig zijn' van Raymond van het Groenewoud. ‘Theater van A tot Z’ besloot het liedje als single uit te brengen om de theaterproductie te promoten. Acteur, muzikant en videograaf Bert Huysentruyt maakte er een spectaculaire videoclip bij, samen met de deelnemers, deels opgenomen in en rond de Beurs van Brussel.

Jef Neve: “Ik vind dit zo’n mooi project omdat het dankzij muziek mensen samenbrengt. Ook mensen die anders nooit met elkaar in contact zouden komen. Het koor heeft heel intensief en op een professionele manier gerepeteerd, en dat hoor je eraan. De opnames voor de videoclip waren erg fijn, de sfeer was uitgelaten. Ik vind dat de deelnemers echt warmte en geluk uitstralen, je ziet ze genieten, en dat gaan ze zeker kunnen overdragen in het theater.”

Deze productie komt tot stand met steun van Cultuurlab Vlaanderen, vzw 'de Rand', de Taalunie, Koor&Stem, stad Vilvoorde, CC Het Bolwerk Vilvoorde, de Orde van den Prince Vilvoorde en het Instituut voor Levende Talen van de KU Leuven. In coproductie met Perpodium, met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid via uFund.


vorige productie - Gelukkig zijn: