Praktische informatie scholen

Hierna vind je praktische informatie over de organisatie van schoolvoorstellingen in cc Het Bolwerk. 
Heb je nog vragen of wensen bij het aanbod dat wij voor dit seizoen voorstellen? Ben je op zoek naar meer informatie over een specifieke productie? Bel of stuur een mailtje naar cultuurfunctionaris Elke Van Neyghem (02 255 46 90 - elke.van.neyghem [at] vilvoorde.be). Zij staat je graag te woord.

inschrijven

Inschrijven voor schooljaar 2024/2025 kan voor Vilvoordse scholen vanaf 27 mei 2024 (09u00). Scholen buiten Vilvoorde kunnen intekenen vanaf 7 juni. Vul hiervoor het online google document in. Schrijf snel in, want het aantal beschikbare plaatsen per voorstelling is beperkt. 
inschrijvingsformulier kleuter en lager onderwijs - inschrijvingsformulier secundair onderwijs

Na 16 september 2024 bezorgen we de schooldirectie een bevestigingsformulier. Hierop vind je een overzicht van alle inschrijvingen met de juiste data en uren waarop we je klas(sen) verwachten. De school krijgt dan de kans om de aantallen te wijzigen naar de reëel ingeschreven leerlingen en mogelijke V-pashouders.

Stuur ons uiterlijk op 23 september 2024 een ondertekend exemplaar terug. De aantallen vermeld op de bevestigingsbrief zijn de basis voor de facturatie.


voorbereiding

Goed voorbereid is al halfweg

Gaat het om een monoloog, klassieke muziek, dans of filmvoorstelling? Eén ding is zeker: leerlingen weten best waar ze aan toe zijn. Op die manier krijgen ze een extra impuls en bekijken ze het schouwburgbezoek niet als een uurtje ontspanning. 

Door erover te vertellen, er een activiteit rond te doen, het onderwerp van de voorstelling nader te bekijken, zullen de leerlingen op een positieve manier geprikkeld worden en vol verwachting uitkijken naar hun bezoek aan cc Het Bolwerk.  

Ook is het belangrijk dat de leerlingen weten hoe het er aan toe gaat bij een voorstelling. Wat mag er, wat moet er, … dank om je leerlingen te wijzen op de theatercodes.

 

Hoe? Met deze tools!

Op onze website vind je bij iedere voorstelling meer informatie: de traditionele tekst en foto maar ook promofilmpjes, lesmappen en recensies. We hopen dat je tijd kan maken om voor de voorstelling (of nadien) iets met deze informatie te doen. Iets extra doen met de voorstelling in de klas draagt zeker en vast bij aan de leuke ervaring!

Bereid je leerlingen voor op een theaterbezoek met een instructiefilmpje over hoe je je gedraagt bij het bezoek aan een theater. Hierbij twee ludieke pogingen om je leerlingen wegwijs te maken in de ‘theatercodes’.
Filmpje van hetPaleis
Filmpje van de Kunstbalie

Voor lagere scholen hebben we twee extra tools: de kant-en-klare online tool  ‘Voor de Show’ en ‘pARTkoer’. 
Voor de show is een theaterspel om de leerlingen vooraf warm te maken en voor te bereiden. Het is op maat van je leerlingen en de voorstelling, en het heeft verschillende soorten opdrachten: rond het stuk zelf alsook rond de etiquette die in de schouwburg gehanteerd wordt.
pARTkoer biedt dan weer heel uitgebreide kunsttrajecten aan. Deze zijn opgebouwd uit vier verdiepende kunsteducatieve elementen: zoals een podiumvoorstelling, een workshop op school, een werkboekje en een kunstkoffer. Voor elk leerjaar is er één pARTkoertraject, waarin telkens een andere muzische discipline centraal staat.

Wenst u als secundaire school ook een uitgebreidere omkadering? Een theaterworkshop? Een lezing? Aarzel niet om ons te contacteren! Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden! 

 

Herinnering

Enkele weken vóór de voorstelling versturen we een herinneringsmail aan de klasverantwoordelijke en het secretariaat van de school. Dank om deze door te sturen naar al de betrokken leerkrachten/begeleiders. 
Ook ouders vernemen graag naar welke voorstelling hun kind gaat kijken. Gebruikt jouw school een elektronische agenda, digitaal leerplatform of e-nieuwsbrief? Vermeld dan zeker de voorstelling door de link mee te geven naar het event op www.hetbolwerk.be. 
 

in cc Het Bolwerk

Zorg dat jij en je leerlingen op tijd aankomen (minimum 15 minuten op voorhand). De deuren van de schouwburg openen pas wanneer alle klassen aanwezig zijn. Lukt dit niet, bel dan even naar 02 255 46 90 als je vermoedt niet tijdig aan te komen.

Komen jullie met de bus? Weet dat die tot op ons plein kan rijden om de leerlingen veilig te laten uitstappen. Indien nodig kan hij daar tijdens de voorstelling blijven wachten.

Meld aan de balie of een medewerker van het cc bij aankomst het aantal leerlingen, begeleiders en eventuele V-passen. Deze lijst zal de basis vormen voor de facturatie. Na de voorstelling is er geen discussie meer mogelijk over het aantal leerlingen.

In de foyer staan per school kapstokken opgesteld zodat iedereen hun jas (boekentassen blijven op school!) kunnen achterlaten. Zorg ervoor dat je leerlingen vooraf naar het toilet gaan, er is geen pauze.

Het personeel van cc Het Bolwerk zal iedereen hun plaatsen aanwijzen bij het binnengaan van de schouwburg, wacht op een teken van onze medewerkers. Ga als begeleider tussen je leerlingen zitten, zo kan je snel en discreet ingrijpen als er iets fout loopt. Zijn er leerlingen die je graag bij je houdt tijdens de voorstelling? Hou daar rekening mee bij het binnengaan van de zaal. Soms kan het helpen om leerlingen jongen/meisje of klasA/klasB te schranken …

Alle smartphones worden uitgeschakeld, lichtgevende schermen storen écht tijdens een voorstelling. Eten en drinken is niet toegestaan in de zaal. Lachen en applaudisseren mag, fluisteren en praten wordt niet geapprecieerd.

Na afloop van de voorstelling (en het applaus) wacht je op een teken van onze medewerkers om de zaal te verlaten.

na de voorstelling

Leuk, saai, moeilijk, toegankelijk, herkenbaar, bruikbaar… We stellen het op prijs als je even laat weten wat de leerkrachten en de leerlingen ervan vonden. Deze reacties spelen een rol bij het programmeren van latere voorstellingen. Grijp dus die unieke kans om jullie stem te laten horen. Dit kan via het evaluatieformulier of een telefoon of mail.

Nabespreking en opdrachten

Wat vonden jullie van de voorstelling? Het is goed om hierover in gesprek te gaan met de leerlingen zodat zij hun ervaringen en bemerkingen kunnen delen met anderen. Vragen als ‘Wat vonden jullie het mooiste moment’ of ‘Wat zouden jullie zelf doen in die situatie’ is een fijne manier om het gesprek op te starten. De lesmap (indien die er is) kan nu ook weer ingezet worden om nog iets actief te doen met de leerlingen rond de voorstelling. Na de voorstelling bezig zijn met de voorstelling zorgt er voor dat de voorstelling meer zal blijven hangen bij de leerlingen. Zo hebben ze maximaal geniet van de uitstap.

de kleine lettertjes

prijzen

Voor onze activiteiten hanteren we volgende prijzen:

  • voorstelling kleuter, lager en eerste graad secundair onderwijs: 6 euro, V-pas: 1.2 euro
  • voorstelling tweede graad secundair onderwijs: 7 euro, V-pas: 1.4 euro
  • voorstelling derde graad secundair onderwijs: 8 euro, V-pas: 1.6 euro
  • film: 4 euro, V-pas: 0.8 euro
  • pARTkoer: 7 euro + de prijs van de voorstelling
  • begeleidende leerkrachten: gratis

 

betaling

Enkele dagen na de voorstelling krijgt de directie een betaalverzoek toegestuurd op basis van het aantal aanwezige leerlingen en V-pashouders dat op de dag van de voorstelling werd doorgegeven aan de balie. Dit aantal is bindend. Gebruik bij de overschrijving zeker de juiste gestructureerde mededeling en respecteer de vooropgestelde betaaltermijn.

opgelet!
Wanneer het aantal afwezige leerlingen meer dan 10% van het totaal aantal ingeschreven leerlingen bedraagt, rekenen wij ook de helft van de ontbrekende plaatsen aan. Wanneer de hele klas de dag zelf niet komt opdagen, zijn wij genoodzaakt het volledig verschuldigde bedrag aan te rekenen.
Voor pARTkoer houden we geen rekening met afwezigen. Aangezien dit een traject betreft dat gespreid wordt over het hele schooljaar, wordt het betaalverzoek opgemaakt met het totaal aantal ingeschreven leerlingen. 

 

wat bij annulering?

Annuleren dient steeds schriftelijk te gebeuren. In elk geval zullen wij 50% van de gereserveerde plaatsen factureren. Bij annulering minder dan twee maanden vóór de voorstelling, factureren wij alle gereserveerde plaatsen.
Soms moeten ook wij om redenen buiten onze wil, een voorstelling afgelasten. In dat geval wordt de school zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. Eventuele onkosten (bv. busvervoer) kunnen niet op cc Het Bolwerk verhaald worden.
 

dynamoOPWEG

Wij zijn een culturele bestemming binnen het subsidieprogramma dynamoOPWEG. Als je ons een bezoek wil brengen met je klas, kan je met dynamoOPWEG gratis gebruik maken van het aanbod van De Lijn. Je hebt recht op gratis vervoer met bus of tram, volgens de vaste dienst-regeling, tijdens de daluren en met maximum 30 personen. Registreer je op www.cultuurkuur.be en vraag online een vervoersbewijs aan. Meer informatie.

Avondprogramma cc Het Bolwerk

Schrijf je in met de klas voor het avondcircuit!

Omdat een schoolvoorstelling nooit hetzelfde is als een avondvoorstelling, kan het interessant zijn om leerlingen ook kennis te laten maken met het avondaanbod van cc Het Bolwerk. Is er een voorstelling die aansluit op een thema in de les of wens je je leerlingen gewoon kennis te laten maken met ons reguliere culturele aanbod. Bij bepaalde voorstellingen worden ook inleidingen georganiseerd, wat absoluut een meerwaarde is om bij te wonen! Het volledige aanbod kan je terugvinden in onze schoolbrochure of deze website.

Wij zorgen hierbij voor een korting van 30% op de standaardprijs. Er ligt één vrijkaart per tien aanwezige leerlingen klaar voor de begeleiders. Om in groep te kunnen zitten, schrijf je best snel in.

Last-minute tickets
Of toch iets avontuurlijker? Jongeren met een interesse voor theater of comedy kan je stimuleren om individueel naar cc Het Bolwerk te komen. Dit kan via een zeer aantrekkelijke last minute jongerenkorting. Op tal van voorstellingen genieten jongeren (-26 jaar) 50% reductie bij aankoop van een ticket aan de balie, een half uur voor de voorstelling, op vertoon van hun identiteitskaart. Deze uitzonderlijke korting is enkel van toepassing op voorstellingen waarvoor wij naast de standaardprijs reeds een kortingprijs vermelden. Zij is evenwel nooit van toepassing bij film, matinee-, familie- en circusvoorstellingen.

Nog tal van andere voorstellingen

Graag eens op stap met de hele familie? Zin in een cultureel avondje uit? cc Het Bolwerk biedt een divers aanbod aan culturele activiteiten voor iedereen: overdag maar ook 's avonds, voor jong én oud, binnen en buiten onze muren.

Bekijk het programma online, vraag onze seizoensbrochure of e-nieuwsbrief aan, en volg ons nieuws via Facebook of Instagram.

Van harte welkom!